Η μεθοδευμένη υποβάθμισις και αποψίλωσις των κλασσικών και ανθρωπιστικών σπουδών στα σχολεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση των βαθμών στα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η σταδιακή απομάκρυνσις των Αρχαίων Ελληνικών και της Νεοελληνικής Γλώσσης από το ενδιαφέρον των μαθητών είχε ως συνέπεια μόλις το 2,84% και το 1,3% των υποψηφίων στα ανωτέρω μαθήματα να αριστεύουν. Μόλις 100 μαθητές έγραψαν πάνω από 19 στα Αρχαία Ελληνικά. Πιθανώτατα το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας να μην περιλάβει στις εφετινές εξετάσεις την μετάφραση διδαγμένου κειμένου αλλά την σύγκριση με ένα σύγχρονο άγνωστο κείμενο, απέτυχε παταγωδώς. Πώς εξάλλου μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι στα Λατινικά, τα οποία ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θεωρεί «οριακά χρήσιμα για την Φιλολογία και την Αρχαιολογία» και διέταξε τον εξοβελισμό τους, το 30,29% των υποψηφίων έγραψε κάτω από την βάση.
Ειδικώτερα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσης που κατά κοινή ομολογία εκρίθη βατό και κατανοητό (σχόλιο Φ.Ε: αλήθεια διδάσκονται τα παιδιά μεθοδολογία ΕΚΘΕΣΕΩΣ;), ελάχιστοι ήσαν εκείνοι που επέτυχαν υψηλή βαθμολογία (1,3%). Εκεί όμως που πραγματικά εσημειώθη πανωλεθρία ήταν στο μάθημα της Ιστορίας (σχόλιο Φ.Ε: αλήθεια διδάσκονται τα παιδιά μεθοδολογία σχολιασμού των πηγών; π.χ Ιστορία Γ’ Λυκείου - υπόδειγμα επεξεργασίας των πηγών ή Μεθοδικαί ἀπαντήσεις στις ἐρωτήσεις ἱστορίας (Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ) (ΜΕΡΟΣ Β’)). Το 47,20% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από 10, ενώ μόλις το 9,04% συνεκέντρωσε βαθμολογία από 18 έως 20. Στα δε Αρχαία Ελληνικά το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις βαθμολογίες 5-10 (το 26,24% των υποψηφίων).
Πηγή: εφημερίς ΕΣΤΙΑ, Σαβ 29 – Κυρ 30 Ιουν. 2019, σελ 1 και 4
Σχόλιο:
Αληθώς τι αναμένουμε στο μέλλον από νέους ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεδιπλώσουν την σκέψη τους πάνω σε άνα χαρτί ή όταν αγνοούν την γλώσσα των αφού κατά τον πνευματικό γίγαντα των Παρισίων, τον Αδαμάντιο Κοραή (1748 -1833) «Χωρὶς τὴν ἀκριβεστάτην εἴδησιν τῆς [ἀρχαίας] Ἑλληνικῆς, ὅστις καταγίνεται εἰς τὸ νὰ διορθώσῃ τὴν Κοινὴν ἤ νὰ δώσῃ εἰς αὐτὴν κανόνας ἤ νὰ κρίνῃ καθ’ οἱονδήποτε ἄλλον τρόπον, περιπατεῖ εἰς τὴν σκοτίαν καὶ δὲν ἠξεύρει μήτε ποῦ ὑπάγει μήτε τί κάμνει» (Ἀλληλογραφία, Β΄ τόμ., σελ. 116);
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ σας γνωστοποιεί ότι είναι ευπρόσδεκτες τυχόν αναφορές προβλημάτων, ιδέες σχετικά με λειτουργίες του ιστοτόπου και γενικά σχόλια. Στο "ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ" εν γένει ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το www.filologos-hermes.info ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.