Ποιοί ήσαν αυτοί; Ας θυμηθούμε διότι η Λήθη, η λησμονιά, το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια είναι όχι μόνο κακό αλλά υποσκάπτει το μέλλον.
Ο βαρόνος Κωνσταντίνος Μπέλλιος ή Βέλλιος γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1772 στη Βλάστη Μακεδονίας. Έτυχε ιδιαίτερης ανατροφής και μόρφωσης. Η οικογένειά του το 1776 ακολούθησε το μεταναστευτικό ρεύμα αποδημίας της εποχής με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη προς τις παραδουνάβιες ηγεμονίες και τις χώρες Αυστριακής μοναρχίας.
Στη Βιέννη αφοσιώνεται με επιτυχία στο εμπόριο και σε χρηματικές εργασίες παράλληλα με την πνευματική καλλιέργεια.
Μετουσιώνει τους καρπούς και τις θυσίες μιας ολόκληρης ζωής σε έργα φιλαλληλίας και αγάπης, σε ζωντανές εστίες παιδείας, ανθρωπισμού και κοινωνικής προσφοράς, στην ανυπέρβλητη έκφραση: "ο άνθρωπος για τον άνθρωπο...".
Με τα έργα του έστειλε, στέλνει και θα στέλνει στο διηνεκές μήνυμα ανθρωπιάς και ελπίδας, ότι ο κόσμος πρέπει και μπορεί να γίνει ομορφότερος...
«Οι ευεργεσίες»
Με τη διαθήκη του ο Κωνσταντίνος Μπέλλιος διέθεσε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στους κληρονόμους του, σε φίλους, σε γνωστούς, στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.
Όσο ζούσε διεξήγαγε εράνους σε Βουκουρέστι και Βιέννη συγκεντρώνοντας σεβαστά ποσά τα οποία έστελνε στην ελληνική κυβέρνηση για ανέγερση σχολείων και νοσοκομείων. Διέθεσε τεράστια ποσά για την αναγέννηση του ελληνικού κράτους, ενώ το 1837 ίδρυσε μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες εκείνης της περιόδου την Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα. Με το «Βελλίειον Κληροδότημα» σπούδασαν και σπουδάζουν μέχρι σήμερα εκατοντάδες νέοι από την Μακεδονία. Στο σχολείο της Νέας Πέλλης δώρισε 1886 τόμους σπάνιων βιβλίων, τα οποία αργότερα αφέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ίδρυσε, επί της οδού Ακαδημίας, το δημοτικό νοσοκομείο Αθηνών «Ελπίς» (νυν Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων) στο οποίο και δώρισε μεγάλο χρηματικό ποσό. Ανέγειρε τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Νέα Πέλλη Αταλάντης, ενώ επίσης προσέφερε στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρία. Το 1836 δώρισε το πρώτο χρηματοκιβώτιο στην ελληνική κυβέρνηση αξίας 3.000 δραχμών. Με προσωπική του δαπάνη δημιουργήθηκε στην Αταλάντη ο οικισμός «Νέα Πέλλα» όπου αποκατέστησε τους Μακεδόνες εθνικούς αγωνιστές που πολέμησαν στη Νότια Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιερού Αγώνος. Τέλος, αφιέρωσε 10.000 αυστριακά φιορίνια στους ναούς Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδος, Αγίου Στεφάνου και Αγίου Πέτρου της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης.
Ενίσχυε οικονομικά και την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Άλλωστε, υπήρξε ένας από τους δώδεκα Αποστόλους της Φιλικής Εταιρίας, πολεμιστής του Ιερού Λόχου και χρηματοδότης του Αλεξάνδρου Υψηλάντη. Στο κτήμα που είχε 85 χιλιόμετρα βόρεια του Βουκουρεστίου στην περιοχή Ουρλάτς, στις 17 Μαρτίου 1821 υψώθηκε μέσα στο παλάτι του η επαναστατική σημαία.
Ο Όθων του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος για τις εργασίες του προς την πόλη των Αθηνών. Ο βαρόνος προσέφερε στον Όθωνα ένα αρχαίο σπαθί, 800 περίπου χρόνων, αξίας 12.000 δραχμών. Ο Κωνσταντίνος Μπέλλιος αναμφίβολα αποτελεί μια κορυφαία προσωπικότητα της ιστορίας μας και του χώρου της Εθνικής Ευεργεσίας.
2. Σπυρίδων Σιδερίδης
Το 1905, η επωνυμία «Σιδερίδης Σ.Α. & Χ.Α.» των αδερφών Σπυρίδωνος & Ξενοφώντος Σιδερίδη - οι αφοί Σιδερίδη υπήρξαν ομογενείς της Κωνσταντινουπόλεως και υπερδραστήριοι έμποροι και εκμεταλλεύοντο με αξιοθαύμαστο τρόπο τις ευκαιρίες που έδιδαν οι αγορές - διαθέτει δύο ατμόπλοια 2.597 κ.κ.χ. (κόρων καθαρής χωρητικότητας), ενώ το 1910 ο στόλος ανέρχεται σε 5 πλοία 7.066 κ.κ.χ., και το 1914, αν και μειώνεται ο αριθμός των πλοίων σε 4, αυξάνεται η συνολική χωρητικότητα σε 9.597 κ.κ.χ..
Το 1913 φεύγει από την ζωή ο Σπυρίδων αποφασίζοντας να δώσει τους κόπους μιας ζωής στην πατρίδα. Συμφώνως προς την αποτίμηση που έγινε η περιουσία του υπελογίζετο σε 700.000 χρυσές λίρες και το 72% αυτής το άφηνε στον Εθνικό στόλο της Ελλάδος, στα νοσοκομεία του Βαλουκλή και στην Μεγάλη του Γένους Σχολή.
3. Ιωάννης Κονδούλης
Το 1875 έφυγε από την ζωή ο Ιωάννης Κονδ(ντ)ούλης, ο οποίος κατήγετο από το Μοναστήρι. Ο ομογενής αυτός την περιουσία του από τις αρχοντικές κατοικίες του και τα εργαστήριά του ως έμπορος στα Βαλκάνια πρόβλεψε στην διαθήκη του τον τρόπον που έπρεπε να πωληθούν και πώς το προϊόν της πωλήσεως να διατεθεί στην Ελλάδα. Ειδικώτερα το ποσό από την πώληση της περιουσίας του κατετέθη στην Εθνική Τράπεζα των Αθηνών και το διοικητικό συμβούλιο της τραπέζης έπρεπε να μοιράζει με τέτοιο τρόπο τους τόκους, ώστε κάθε χρόνο ένα ποσόν να κατευθύνεται στους αριστεύσαντες της Θεολογικής Σχολής και του Πολυτεχνίου
Γιατί τα λέμε τώρα όλα αυτά; Μα ασφαλώς για να δείξουμε ότι αυτοί όλοι οι ευεργέτες του έθνους όχι μόνο έχουν λησμονηθεί και δεν μνημονεύονται από κανέναν και δεν δεικνύονται ως πρότυπα στις μελλούμενες γενεές, αλλά κυρίως για να κατακρίνουμε πρακτικές σαν αυτές που πηγάζουν από την κατωτέρω είδηση.
4. Η είδηση
Το ακούσαμε και αυτό: Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αρνήθηκε δωρεά από το ίδρυμα Μποδοσάκη κάνοντας λόγο για… «εμπορευματοποίηση της Παιδείας».
Συγκεκριμένα το Ίδρυμα ήθελε να εξοπλίσει με δικά του έξοδα τα Γυμνάσια του νόμου με εργαστήρια και οι τοπικοί συνδικαλιστές είπαν ότι αυτό είναι… δουλειά του κράτους και όχι των ιδιωτών!
Το ακούσαμε και αυτό: Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αρνήθηκε δωρεά από το ίδρυμα Μποδοσάκη κάνοντας λόγο για… «εμπορευματοποίηση της Παιδείας».
Συγκεκριμένα το Ίδρυμα ήθελε να εξοπλίσει με δικά του έξοδα τα Γυμνάσια του νόμου με εργαστήρια και οι τοπικοί συνδικαλιστές είπαν ότι αυτό είναι… δουλειά του κράτους και όχι των ιδιωτών!
Απορούμε! Από πότε το κράτος δεν πρέπει να δέχεται δωρεές, όταν αυτό είναι ομοφώνως δεκτό, ότι εσυστάθη επί αυτών και εστηλώθη από την αγάπη και την εθνική ψυχή των Ελλήνων ιδιωτών; Άραγε ο συνδικαλισμός και δή εις την εκπαίδευση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο σκλήρυνσης ιδεολογικής ώστε να θυσιάζει τα μέσα για τους οιοδήποτε σκοπούς; Μήπως είχε δίκιο ο γέρος της δημοκρατίας, όταν έλεγε - και τούτο το αγνοούν πολλοί - ότι εις τον χώρον της εκπαιδεύσεως ιδεολογίες σαν τις αριστερές δεν έχουν καμμίαν θέση ως επικίνδυνες λίαν;
ΠΗΓΕΣ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
1. Ουδέ κόκκον λιβάνου έκαυσαν υπέρ των συμπατριωτών μου εν τω ναώ της μνημοσύνης, Δυτικομακεδών
2. Μητσοτάκης Εναντίον Καθηγητών Που Αρνήθηκαν Δωρεά Από Ίδρυμα, star ειδήσεις
3. Ο βαρόνος Κωνσταντίνος Δημ. Μπέλλιος ή Βέλλιος, Μάνθος Κ. Χριστοφόρου4. Βαρόνος Κωνσταντίνος Μπέλλιος «Ο ευεργέτης των Μακεδόνων», reporter5. Οικογένειες Αρβανιτίδη και Σιδερίδη και το εμπόριο πετρελαίου στο Βατούμ, Δελής Απόστολος, Encyclopaedia of the Hellenic World, Black Sea6. Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών με πικρά παράπονα και εθνικά μεγαλεία, Ελευθέριος Σκιαδάς, Εφημερίδα Εστία, 29-30/09/18, σελ. 7
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου