Καλοκαιρινές επισκέψεις και μουσεία!!



Της Καπατσούλια Χρυσαυγής


Καλοκαιρινές επισκέψεις σε μουσεία!!

Το καλοκαίρι μας προσφέρει απλόχερα την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου που τόσο πολύ στερούμαστε τις άλλες εποχές λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, οι περισσότεροι γονείς λαμβάνουν ολιγοήμερες άδειες και όλα ευνοούν προς την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας κατά βούληση. Φυσικά η θάλασσα βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις μεγάλων και μικρών με ευεργετικά οφέλη για όλους. Ωστόσο όσο πιο πολλά ερεθίσματα και εμπειρίες συλλέξουμε τόσο πιο δυναμική και αναζωογονητική θα είναι η επιστροφή μας στα καθήκοντα της καθημερινότητας.

Μια εναλλακτική αξιοποίηση του χρόνου μας σε περίοδο διακοπών είναι οι επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ανάλογα με τον τόπο που βρισκόμαστε μπορούμε να επισκεφτούμε ένα μουσείο, το οποίο πιθανότατα υπάρχει εκεί ,μαθαίνοντας έτσι για την πολιτιστική μας κληρονομιά και αποκομίζοντας την βέλτιστη εμπειρία από το μέρος το οποίο φιλοξενούμαστε.


Είναι γεγονός οτι στις μέρες μας έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν τα μουσεία στην ανάπτυξη διαφόρων ικανοτήτων των παιδιών γι αυτό και πολλά μουσεία έχουν διαμορφώσει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, το μουσείο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, στη δημιουργία του αυριανού ενεργού πολίτη και στην οικοδόμηση της κριτικής του γνώσης (Κόκκινος & Αλεξάκη, 2002). Έρευνες που έγιναν στον τομέα αυτό, παρατήρησαν ότι η επίσκεψη παιδιών στα μουσεία φαίνεται να ενθαρρύνει τη σχολική συμμετοχή ακόμα και των πιο αδύνατων μαθητών (Jackson, 1996).


Η επίσκεψη μας σε ένα μουσείο μπορεί να μας προσφέρει μια διαδραστική εμπειρία αφού το μουσείο σήμερα επιδιώκει να αποκτήσει έναν «ανοιχτό» χαρακτήρα, να λειτουργήσει ως χώρος δυνατοτήτων που δεν έχουν προβλεφθεί αλλά διαμορφώνονται από κοινού με τους επισκέπτες. Η εμπειρία δομείται ενεργητικά από τα σκεπτόμενα άτομα και πρόκειται για μια διαδικασία μετασχηματισμού «νοητικών σχημάτων». (Sternfeld, 2012˙ Bounia & Myrivili, 2015).


Επίσης λαμβάνοντας υπόψη την έντονη και συνεχώς αυξανόμενη παρουσία της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, τα μουσεία προσπαθούν να την ενσωματώσουν στις εκπαιδευτικές τους δράσεις και να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της εκπαιδευτικής της χρήσης ενισχύοντας έτσι την συμμετοχή των παιδιών και συνεπώς και την εμπειρία τους. Τα περισσότερα μουσεία και άλλοι χώροι πολιτισμού είναι ήδη εξοικειωμένοι με φορητές τεχνολογίες. Φορητοί υπολογιστές παλάμης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στα μουσεία για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών (Schauble et al., 2002).


Κάποιες χαρακτηριστικές τέτοιες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα είναι οι εξής:

«Taggling», ένα χωροευαίσθητο παιχνίδι που δημιουργήθηκε για το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Taggling: http://www.taggling.info/

s Museumscrabble: Ένα παιχνίδι που εκτυλίσσεται στο ιστορικό μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθινών, στη Ζάκυνθο.

Η επίσκεψη μας σε ένα μουσείο δύναται να ικανοποιήσει ή ακόμα καλύτερα να εμπλουτίσει το αισθητικό μας κριτήριο προσφέροντας μας μια διαφορετική εμπειρία η οποία μπορεί να αφυπνίσει άγνωστες πλευρές μας που θα εκπλήξουν ακόμα και εμάς τους ίδιους, μικρούς και μεγάλους!





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Sternfeld, N. (2012). “Plädoyer. Um die Spielregeln spielen! Partizipation im post-repräsentativen Museum”, In Gesser, S., Handschin, M., Jannelli, A., Lichtensteiger, S. (επιμ.), Das partizipative Museum. Zwischen Teilhabe und User Generated Content. Neue Anforderungen an kulturhistorische Austellungen, Transcript Verlag: Bielefeld, 119-126.

Bounia, A. & Myrivili, E. (2015). Beyond the ‘Virtual’: Intangible Museographies and Collaborative Museum Experiences. In Barranha, H. & Martins, S. (επιμ.), Uncertain Spaces. Virtual Confiurations in Contemporary Art and Museums.Universidade Nova de Lisboa, Universidade de lisbos, Calouste

Gulbenkian Foundation: Lisbon, 15-32, Ανακτήθηκε στις 6/10/2016 ap;o http://unplace.org/sites/default/fies/uncertain_spaces.pdf

Schauble, L., Gleason, M., Lehrer, R., Bartlett, K., Petrosino, A., Allen, A., & Clinton, K., et al. (2002). Supporting science learning in museums. In G. Leinhardt, K. Crowley & K. Knutson (eds.), Learning Conversations in Museums (pp. 425-452). Lawrence Erlbaum.


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Τα μουσεία δεν είναι νεκροί και βαρετοί χωροι,για ένα παιδί, όπως ενδεχομένως πιστεύουν κάποιοι.
Το μυστικό είναι στον τρόπο προσέγγισης.
Αυτός θα μετατρέψει την επίσκεψη του παιδιού σε μια ξεχωριστή εμπειρία που θα ξαναθελει να ζήσει.
Νίκα Καλλιόπη

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ σας γνωστοποιεί ότι είναι ευπρόσδεκτες τυχόν αναφορές προβλημάτων, ιδέες σχετικά με λειτουργίες του ιστοτόπου και γενικά σχόλια. Στο "ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ" εν γένει ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το www.filologos-hermes.info ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.