της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου
Αρκετά παιδιά, κάτω των 12 ετών, ενδείκνυται να μην διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες για να μείνουν μόνα τους στο σπίτι. Κι' αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ωριμότητα τους. Πιο συγκεκριμένα σχετίζεται με το ότι τα παιδιά, μπορεί να μην γνωρίζουν με ποιο τρόπο να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα επεισόδια, όπως να ανοίξουν σε έναν άγνωστο την πόρτα, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αν ξαφνικά κοπεί το ρεύμα, να μην τρομάξουν σε έναν εκκωφαντικό θόρυβο, να μην προβαίνουν σε επικίνδυνες για τη ζωή τους ενέργειες όπως να παίζουν με τον διακόπτη του ρεύματος ή να χρησιμοποιούν αναπτήρες ή σπίρτα για να ανάψουν φωτιά στο σπίτι κ.ά.
Οι γονείς είναι καλό να αποφεύγουν να αφήνουν τα παιδιά μόνα τους σαν ένδειξη τιμωρίας καθότι αυτό βιώνεται ως εγκατάλειψη από τα ίδια τα παιδιά. Ακόμη αν το παιδί αρνείται να μείνει μόνο του στο σπίτι ή εκφράζει υπερβολική ανησυχία τότε οι γονείς δεν πρέπει να το αφήνουν μόνο του ακόμη και αν το παιδί είναι μεγαλύτερο από 12 χρονών. Αυτή η δυσκολία του παιδιού δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από τους γονείς καθότι η εικόνα που προβάλλουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι πολύ σημαντική για την αυτοεκτίμηση τους. Επίσης, οι γονείς είναι καλό να αποφεύγουν να συγκρίνουν τα παιδιά τους με άλλα παιδιά που ενδεχομένως να μπορούν να μένουν μόνα τους στο σπίτι.
Παρακάτω παρατίθενται κάποιες δηλώσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς στο να διαπιστώσουν αν τα παιδιά τους μπορούν να μείνουν μόνα τους στο σπίτι. Για κάθε δήλωση σημειώνετε 0 για το αν το παιδί δεν ξέρει ακόμη τι να κάνει, 1 για το αν έχει μια αόριστη αντίληψη για το τι πρέπει να κάνει και 2 αν ξέρει τι να κάνει:
1. Ξέρω πως να τηλεφωνώ στους γονείς μου
2.Όταν βγαίνω από το σπίτι ενημερώνω πάντα τους γονείς μου
3. Σε περίπτωση ανάγκης ξέρω σε ποιον να απευθυνθω
4.Ξέρω πως να περάσω το απόγευμα μου χωρίς να βαρεθώ
5.Ξέρω τι να κάνω αν κοπω και τρέχει αίμα
6.Ξέρω τι να κάνω αν πάθω κάτι
7.Πριν πάρω κάποιο φάρμακο συμβουλεύομαι τους γονείς μου
8.Ξέρω πως λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού
9.Ξέρω που να πάω αν χάσω τα κλειδιά του σπιτιού
10.Ξέρω ότι δεν πρέπει να πω σε κανέναν άγνωστο, στο τηλέφωνο, ότι είμαι μόνος/η στο σπίτι
11.Ξέρω τι να πω αν κάποιος άγνωστος χτυπήσει την πόρτα ή το θυροτηλέφωνο
12. Ξέρω πως δεν πρέπει να λέω που μένω και πότε λείπουν οι γονείς μου
13.Δεν πρέπει να ανοίξω σε κάνέναν άγνωστο την πόρτα προτού ενημερώσω τους γονείς μου
14.Ξέρω τι να κάνω αν σβήσουν τα φώτα
15.Ξέρω τι να κάνω αν δεν βρίσκω τους γονείς μου στο τηλέφωνο
Οι γονείς είναι καλό να προγραμματίζουν εκ των προτέρων τις δραστηριότητες που θα έχουν τα παιδιά τους κατά το διάστημα που θα μείνουν μόνα τους στο σπίτι. Να προσπαθούν να δίνουν αποτελεσματικές οδηγίες για αμέλειες. Επίσης να μην αφήνουν τα παιδιά για πολλές ώρες μόνα τους και πάντα να τα ενημερώνουν για το πότε θα επιστρέψουν στο σπίτι. Μια πολύ καλή τακτική είναι να τα παίρνουν τηλέφωνο και όταν επιστρέφουν στο σπίτι να προσπαθούν να παιρνούν ποιοτικό χρονο μαζί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ σας γνωστοποιεί ότι είναι ευπρόσδεκτες τυχόν αναφορές προβλημάτων, ιδέες σχετικά με λειτουργίες του ιστοτόπου και γενικά σχόλια. Στο "ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ" εν γένει ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το www.filologos-hermes.info ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.