Πώς να διαβάζετε σε ένα τέστ Πολλαπλών επιλογών;


ΔΡ ΑΡΙΣΤΟΝΙΚΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ-ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ
Ψυχολόγος Εξελικτικής-Σχολικής κατεύθυνσης


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ


Για να κατανοήσουμε κάτι θα χρειαστεί να αφυπνίσουμε τη δηλωτική και τη διαδικαστική μας γνώση. Τη δηλωτική γνώση για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, και τις απεικονιστικές πληροφορίες και τη διαδικαστική γνώση για να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο, βάσει του οποίου θα κατανοήσουμε τους κανόνες και να κατηγοριοποιήσουμε τις σχετικές έννοιες.

Στην ουσία η ανάπτυξη της δηλωτικής γνώσης σχετίζεται με την ενσωμάτωση νέων εννοιών στην ήδη υπάρχουσα γνώση. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν διαθέτουμε ήδη ένα καλό υπόβαθρο γνώσεων. Όσο πιο πολλά γνωρίζουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να μάθουμε. Αυτή η εκπληκτική ικανότητα του εγκεφάλου μας, να αφομοιώνει νέες γνώσεις, στην ουσία υποστηρίζεται από τη δική μας ανάγκη να είμαστε κάτοχοι ολοένα και περισσότερων γνώσεων. Όταν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε δεν έχουν εγγενές νόημα, τότε οι μνημονικές στρατηγικές βοηθούν στο να αποκτήσει νόημα η μάθηση.

Ο πιο αποτελεσματικός και χρήσιμος τρόπος για να μάθουμε τι θυμόμαστε είναι να καταλαβαίνουμε αυτό που προσπαθούμε να μάθουμε. Η ανάπτυξη της γνώσης συντελείται σε τρία στάδια, τα οποία με απλά λόγια έχουν ως εξής: να έρθεις σε επαφή με τη γνώση, να τη συνδυάσεις με γνώσεις που ξέρεις ήδη και να αναφέρεσαι σε αυτή δίχως ιδιαίτερη προσοχή.

Τα τεστ με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, ασκήσεις αντιστοίχισης, ερωτήσεις σωστού/λάθους και σύντομων απαντήσεων ή συμπλήρωσης κενού ανήκουν στην κατηγορία των αντικειμενικών τεστ. Με τη λέξη «αντικειμενικό» εννοείται η εξεταστική δοκιμασία, η οποία δεν επιδέχεται υποκειμενικές απόψεις ή ερμηνείες. Η βαθμολόγηση των τεστ αυτών είναι ακριβής σε σχέση με τη βαθμολόγηση των ερωτήσεων δοκιμίου. Με την εξεταστική δοκιμασία τύπου πολλαπλών επιλογών ελέγχεται συνολικά η ύλη. Η ποικιλία των ερωτήσεων είναι βοηθητική στο να μετριασθεί το άγχος των φοιτητών.

Οι φοιτητές τείνουν να θεωρούν ότι τα τεστ πολλαπλής επιλογής είναι μια εύκολη εξεταστική δοκιμασία, εν αντιθέσει με τις εξεταστικές δοκιμασίες τύπου δοκιμίου. Ωστόσο, τα τεστ πολλαπλών επιλογών μπορούν να αξιολογήσουν περισσότερες ικανότητες από την ανάκληση και την αναγνώριση. Και μπορούν επίσης να γίνουν πολύ απαιτητικά αν σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, που να ζητούν από τον φοιτητή πέρα από την ανάκληση συγκεκριμένων πληροφοριών και την κριτική ικανότητα ή τον συνδυασμό γνώσεων.

Μερικές συμβουλές για τον τρόπο που διαβάζει ο φοιτητής σε ένα τεστ πολλαπλών επιλογών:

1. Μάθετε πώς μαθαίνετε καλύτερα (οπτικός τύπος, ακουστικός τύπος κ.λπ.)
2. Προσαρμόστε το διάβασμά σας ανάλογα με τον τύπο μάθησής σας
3. Χωρίστε την ύλη σε μέρη και προσπαθήστε να κατανοήσετε τι διαβάζετε
4. Κλείστε το βιβλίο ή τις σημειώσεις σας και πείτε με δικά σας λόγια τι κατανοήσατε
5. Ελέγξτε κατόπιν αν το θυμόσασταν
6. Προσέξτε τις λέξεις και αποδομήστε τες (ψάξτε τη σημασία τους, τη ρίζα τους)
7. Προσπαθήστε να συνδυάσετε τις γνώσεις όλης της ύλης νοηματικά

Διαβάστε τμηματικά και οργανώστε τον χρόνο της μελέτης σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή. Το βράδυ πριν από την εξέταση φάτε ελαφρά και κοιμηθείτε νωρίς. Την ώρα της εξέτασης βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τι ζητάει το τεστ. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε διαβάζοντας με προσοχή τις οδηγίες. Κατόπιν διαβάστε μία-μία τις ερωτήσεις και εντοπίστε λέξεις-κλειδιά, όπως δεν, εκτός, όλα τα ακόλουθα εκτός από ένα κ.ά. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο αποτελεσματικά, ξεκινώντας τη συμπλήρωση του φύλλου αξιολόγησης χωρίς να καθυστερείτε. Αν κάποια ερώτηση δεν τη γνωρίζετε απαντήστε την επόμενη.

Όπως έλεγε ο Βρετανός φιλόσοφος Herbert Spencer (1820-1903): «Όταν η γνώση ενός ανθρώπου δεν είναι σε τάξη, όσο περισσότερη έχει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύγχυσή του». Οπότε από τη μια μαθαίνουμε ευκολότερα όταν γνωρίζουμε περισσότερα, από την άλλη όμως όταν αυτά που μαθαίνουμε δεν τα αφομοιώνουμε σωστά, τότε η σύγχυση είναι ικανή να μας «πνίξει»!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ σας γνωστοποιεί ότι είναι ευπρόσδεκτες τυχόν αναφορές προβλημάτων, ιδέες σχετικά με λειτουργίες του ιστοτόπου και γενικά σχόλια. Στο "ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΣ" εν γένει ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το www.filologos-hermes.info ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.