ἐπιμελεία τοῦ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ
-πτυχιούχου κλασσικῆς φιλολογίας
πανεπιστημίου Ἀθηνῶν
-μεταπτυχιακοῦ ἐφηρμοσμένης παιδαγωγικῆς
πανεπιστημίου Ἀθηνῶν
Η βία αναφέρεται στις πράξεις της επιθετικότητας και της κατάχρησης που προκαλεί ή σκοπεύει να προκαλέσει τον εγκληματικό τραυματισμό ή τη ζημιά στα πρόσωπα, και (σε μια μικρότερη έκταση) τα ζώα και την περιουσία.
Το κύμα βίας, που αναστατωμένη ζει η ανθρωπότητα τα τελευταία ετούτα χρόνια, αποτελεί το γινόμενο της κακουργίας του αιώνα μας, τη σκληρή μαθητεία του ανθρώπου στο έγκλημα, την κατάλυση της ιερότητας του ανθρώπου. Εδώ πια δεν υπάρχουν αθώοι. Όλοι, οπουδήποτε γης, οποιασδήποτε χώρας κι οποιασδήποτε ηλικίας, μοιάζει να είναι όλοι ένοχοι κι επομένως υποχρεωμένοι να πληρώσουν. Ληστείες, απαγωγές, ανατινάξεις, φόνοι, παίρνουν και σηκώνουν σε κύμα θολό, αιματηρής οργής εκατοντάδες άγνωστους ανθρώπους.
Από πού ξεκινά αυτή η διεθνής τρομοκρατία, που πλήττει, όχι τις ανατολικές χώρες – αυτές είναι προστατευμένες κάτω από το μανδύα του πιο σκληρού κι αδίσταχτου ολοκληρωτισμού – αλλά τις χώρες του λεγόμενου ελεύθερου κόσμου;
Ξεκινά, πρώτα, από μια αναρχική και μανιασμένη επαναστατική αντίληψη, που, χωρίς να έχει συγκεκριμένους πάντα στόχους, καταλήγει σ’ έναν ηδονισμό εξαιτίας της βίας. Ξεκινά, κατόπιν, από την αδίσταχτη εσωτερική πεποίθηση ότι ο άνθρωπος ως ηθικό πρόσωπο, επομένως ως πρόσωπο ιερό κι αξιοσέβαστο, πέθανε. Επομένως, κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας σε βάρος του είναι πια ανεκτή (κι η διεθνής συμπεριφορά απέναντι στους τρομοκράτες φανερώνει πως πραγματικά είναι ανεκτή). Ξεκινά, τρίτο, από μια αντίληψη του παραλόγου της ζωής, μιας ζωής που έχασε την εσωτερική της αιτία κι αποστολή, την ηθική της δικαίωση. Ξεκινά, τέλος από σκοπιμότητες της πολιτικής μάχης και της νέας «επαναστατικής» τακτικής.
Σήμερα, μια βόμβα στο χέρι κάποιου είναι ένα αναντίλεκτο επιχείρημα το δίκαιο του αθώου δεν είναι πια. Δεν υπάρχουν αθώοι, αφού τόσοι σφαγιάστηκαν, τόσοι σφαγιάζονται σχεδόν επίσημα, αφού η κάθε μορφής αδικία θεριεύει στην οικουμένη, κι ο πολιτισμός, ξεπνοημένος, δεν έχει πια δύναμη με την παιδεία να μαλάξει, να καλλιεργήσει, να εξευγενίσει τις εξαγριωμένες καρδιές.
Υπάρχουν, βέβαια, μεγάλες περιοχές της γης που ενθαρρύνουν με τον τρόπο τους αυτά τα «επαναστατικά» ιδεώδη αυτοκτονίας του ανθρώπου, που καταλήγουν στη βία και στην τρομοκρατία. Η προπαγάνδα εξιδανικεύει χρησιμοποιώντας μια γλώσσα με λέξεις διάτρητες, φθαρμένες, την επαναστατική αυτή πρακτική, που σπάζει το ηθικό και φέρνει σ’ απόγνωση τις κοινωνίες του Δυτικού κόσμου. Μια μόνο λύση φαίνεται να υπάρχει: να δεχτεί να βουλιάξει ολόκληρη η οικουμένη μέσα στον ολοκληρωτισμό, ώστε η βία κι η τρομοκρατία να υιοθετηθούν ως εκφράσεις του επίσημου κράτους και να εκμηδενιστεί ο πειρασμός της ελευθερίας, που ανασαλεύει τα φρένα του ανθρώπου. Να εξουθενωθεί ο άνθρωπος μια για πάντα.
Οι νέοι που γίνονται το χέρι της βίας δε βλέπουν τον καταχθόνιο μοχλό που τους κάνει να δρουν και που λειτουργεί αθέατα πίσω τους. Έχουν ντύσει τη βία ρομαντικά, αποκρίνονται σε μια κοινωνία άδικη και καταπιεστική, που εφαρμόζει συγκαλυμμένα τη βία, με μια βία γυμνή, θαρραλέα, προκλητική. Η πρόκληση, το βίαιο ξύπνημα και η τρομοκράτηση του αστικού κόσμου μοιάζει να είναι ο σκοπός τους. Δεν είναι όμως έτσι. Έχουν φτάσει να πιστεύουν πως η βία θα λύσει όλα τα προβλήματα της γης και τα δικά τους προβλήματα, πως είναι η πανάκεια του κακού που μαστίζει την οικουμένη. Και μαζί η βία και η τρομοκρατία είναι η διαβολική ιδαλγία των καιρών μας, η αποτρόπαιη μορφή του ηρωισμού της, όταν κάθε πνευματικός ηρωισμός έχει εκμηδενιστεί. Κι έχει εκμηδενιστεί, γιατί τον ηρωισμό τον γεννά μια πίστη, ένας πολιτισμός σε οργασμό, τον γεννά ένας άνθρωπος που έχει λάβει συνείδηση του εαυτού του. Ίσως είναι περιττό να υπογραμμιστεί πόσο και η βία και η τρομοκρατία, διεθνής ή επιχώρια, βρίσκεται μέσα στον ποταμό του ψεύδους, που μουσκεύει και σαπίζει τη ζωή μας.
Κώστας Ε. Τσιρόπουλος
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Α. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου (120 λέξεις).
ΜΟΝΑΔΕΣ 25
Β. 1. Να αναπτύξετε σε 70 – 80 λέξεις το νόημα του παρακάτω αποσπάσματος του κειμένου
«Η προπαγάνδα εξιδανικεύει … του Δυτικού κόσμου».
ΜΟΝΑΔΕΣ 10
2. Με ποια συλλογιστική πορεία αναπτύσσει τις σκέψεις του ο συγγραφέας στο κείμενο; Να αιτιολογήσετε την απάντηση σας.
ΜΟΝΑΔΕΣ 10
3. Να εξετάσετε την τρίτη παράγραφο του κειμένου ως προς τη συνοχή της.
ΜΟΝΑΔΕΣ 5
4. Να γράψετε τα αντώνυμα των λέξεων: αναρχική, αναντίλεκτο, εξευγενίσει, ενθαρρύνουν, φθαρμένες.
ΜΟΝΑΔΕΣ 10
Γ. «Είμαι πεπεισμένος παρά τους χαλεπούς καιρούς που διέρχεται η ανθρωπότητα, με την έξαρση της τυφλής βίας και την αναζωπύρωση των θρησκευτικών και άλλων φανατισμών, ότι η Ολυμπιακή φλόγα θα καταφέρει να εμφυσήσει και πάλι στις καρ-διές των ανθρώπων την πίστη σε ιδανικά και να ανανεώσει την αγάπη τους στις δια-χρονικές αρχές και αξίες.
Γνωρίζω βέβαια ότι η διεθνής συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι.
Γνωρίζω επίσης ότι τα μεγάλα λόγια, ούτε τροφή δίνουν στους πεινασμένους, ούτε παρηγοριά προσφέρουν στους συγγενείς χιλιάδων αδικοσκοτωμένων.
Με αφορμή τα λόγια του κ. Λάμπη Νικολάου προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής Αθήνα 2004, να γράψετε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί στη σχολική σας εφημερίδα (έκτασης 500-600 λέξεις) στο οποίο θα αναφερθείτε στους λόγους που οδηγούν στις πράξεις βίας και τρομοκρατίας στην εποχή μας καθώς και στη συμβολή τόσο του ολυμπιακού ιδεώδους όσο και άλλων παραγόντων στην καταπολέμηση του νοσηρού αυτού φαινομένου και στην ανάδειξη υψηλών ιδανικών και αξιών. Είναι ου-τοπικό να ελπίζουμε για τα παραπάνω;
ΜΟΝΑΔΕΣ 40
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου