Οδηγίες για τα Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης


%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%B5%CF%82+%CE%95%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+2014+%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1+%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%88%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7

Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Ένα από τα πλέον απαιτητικά μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης είναι τα Αρχαία Ελληνικά, δεδομένου ότι έχουν υψηλό συντελεστή.


Όσο και αν σας φαίνεται ότι η ύλη είναι απεριόριστη και ότι δεν πρόκειται να προλάβετε, σας συνιστούμε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να οργανώσετε το διάβασμά σας. Ως γνωστόν η εξέταση των αρχαίων απαρτίζεται από δύο μέρη: α) το διδαγμένο και β) το αδίδακτο και η υπεύθυνη αντιμετώπιση και των δύο θα σας οδηγήσουν στην επίτευξη του επιθυμητού βαθμού.

Πιο συγκεκριμένα για το διδαγμένο σας προτείνουμε να:

- Ξεκινήστε πρώτα από τις εισαγωγές κάθε κεφαλαίου. Τελειοποιήστε τις και μην εγκαταλείπετε. Μπορεί να είναι δύσκολες και η αποστήθισή τους να σας φαίνεται αβάσταχτη, όμως να θυμάστε ότι έχετε ανάγκη της βαθμολογίας τους. Υπάρχουν υποψήφιοι που επιλέγουν να τις αφήσουν, γεγονός εσφαλμένο, γιατί είναι οι μόνες σίγουρες μονάδες όλης της εξέτασης.

- Καταπιαστείτε στη συνέχεια με τη μετάφραση και την ερμηνευτική ανάλυση κάθε ενότητας. Μην ξεχνάτε ότι τα ερμηνευτικά από την εξέταση του διδαγμένου κατέχουν τις περισσότερες μονάδες. Επομένως, προσοχή στο διάβασμά σας. Να δίνετε σημασία στη λεπτομέρεια και να συνδυάζετε στοιχεία από το βιβλίο σας και από τις σημειώσεις σας. Προσπαθήστε συγχρόνως να επεξεργαστείτε συνδυαστικά θέματα και να ξεχωρίσετε ποια είναι η θέση του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη γύρω από αυτά.

- Επαναλάβετε γενικά τη μετάφραση όλων των κεφαλαίων, εφόσον τελειώσετε με το διάβασμα κάθε ενότητας ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό θα κατέχετε στο σύνολό της την ύλη και θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τη θεωρία του κάθε φιλοσόφου.

- Ασχοληθείτε, τέλος, με τα λεξιλογικά κάθε κεφαλαίου. Προσοχή τόσο στο λεξιλόγιο που υπάρχει στο κάτω μέρος κάθε ενότητας, όσο και στους αρχικούς χρόνους των ανωμάλων ρημάτων, γιατί αυτοί θα σας βοηθήσουν να βρείτε ομόρριζες λέξεις. Σχηματίστε λίστες με ομόρριζα τις οποίες θα μπορείτε να τις συμβουλεύεστε συχνά.

Αφού ολοκληρώσετε την επανάληψη στο διδαγμένο κείμενο, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και για την επανάληψη της ύλης του αδίδακτου.

Μία σωστή επανάληψη στο αδίδακτο περιλαμβάνει:

- Διάβασμα της θεωρίας του συντακτικού μιας και η εμπέδωσή του είναι το κλειδί για τη σωστή μετάφραση του κειμένου που θα σας δοθεί στις εξετάσεις.

- Συνεχή εξάσκηση σε συντακτικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα οι υποθετικοί λόγοι, ευθείς ή εξαρτημένοι, ο πλάγιος λόγος, μετατροπές μετοχών σε προτάσεις και το αντίστροφο. Κατά τη διάρκεια των επαναλήψεων πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαρίσετε τι χρειάζεται να κάνετε σε οποιαδήποτε μετατροπή σας ζητηθεί. Γι’ αυτό μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους καθηγητές σας για βοήθεια και διευκρινίσεις.

- Διάβασμα της γραμματικής. Ακούγεται απλό αλλά απαιτεί επανάληψη όλων των γραμματικών τύπων που έχετε μάθει, δηλαδή ουσιαστικών, επιθέτων, παραθετικών, αντωνυμιών, αριθμητικών και ρημάτων και μάλιστα γραπτώς. Αυτό σημαίνει ότι με υπομονή και επιμονή πρέπει να αφιερώνετε χρόνο για να κλίνετε άλλη μια φορά γραπτώς όλους τους γραμματικούς τύπους. Μόνο έτσι εξασφαλίζετε ότι δε θα σας διαφύγουν λάθη είτε τονισμού, είτε κάποια υπογεγραμμένη είτε κάποια δασεία ή ψιλή. Επίσης διαβάζετε τους αρχικούς χρόνους των ομαλών και ανωμάλων ρημάτων, ώστε να είναι εύκολη η εύρεση των ρηματικών τύπων που θα σας ζητηθεί. Η επανάληψή σας, στο σημείο αυτό, θα ήταν καλό να συνδυάζεται με την επίλυση ασκήσεων ώστε να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει ολοκληρωμένη δουλειά.

- Διάβασμα λεξιλογίου. Η γνώση όσο το δυνατό περισσότερων λέξεων και φράσεων της αρχαίας ελληνικής θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πιο εύκολα το νόημα του κειμένου.

- Τέλος μην παραμελείτε να μεταφράζετε κείμενα κατά τη διάρκεια της επανάληψης. Η επαφή με το αρχαίο κείμενο πρέπει να είναι συνεχής. Μην ξεχνάτε ότι όση περισσότερη εμπειρία έχετε από άγνωστα κείμενα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η αντιμετώπιση του τελικού αδίδακτου κειμένου που θα σας δοθεί στις εξετάσεις.

Σκεφτείτε ότι μία καλή επανάληψη τώρα θα σας απαλλάξει από το άγχος και θα σας δώσει δύναμη για τη συνέχεια.



dmca_protected_sml_120d

Σχετικά Άρθρα:



combine_images

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him