Πανελλήνιες 2014: Ἀρχαῖα Ἑλληνικά Κατευθύνσεως -Θέματα -Συμβουλαί



 
Ρούβαλη Μαρία
– Φιλντίση Μαρία*





Τα Αρχαία στη Θεωρητική Κατεύθυνση είναι από τα μαθήματα με τον υψηλότερο συντελεστή, γι’ αυτό και αξίζει να δοθεί στο μάθημα αυτό βαρύνουσα σημασία. 



Η εξέταση των αρχαίων αποτελείται από δύο μέρη: α) το διδαγμένο και β) το αδίδακτο.


Διδαγμένο:
Δεδομένου ότι το διδαγμένο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της βαθμολογίας (60/100) η προσεκτική ενασχόληση με αυτό θεωρείται απαραίτητη για την εξασφάλιση ενός μεγάλου ή ικανοποιητικού βαθμού.

• Μετάφραση
-         Θα σας ζητηθεί να μεταφράσετε ένα απόσπασμα από το συνολικό κείμενο που σας δίνεται. Γι’ αυτό το λόγο οφείλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην ξεπεράσετε τα όρια.

- Προτεινόμενος χρόνος: 10- 15 λεπτά.


• Εισαγωγή
-         Σας ζητείται να αναφερθείτε σε ένα κομμάτι της εισαγωγής το οποίο είτε μπορεί να είναι αυτούσιο, είτε χρειάζεται να γίνει συνδυασμός στοιχείων.
Προτεινόμενος χρόνος: 10 – 15 λεπτά.


• Λεξιλογική παρατήρηση
-         Στην άσκηση αυτή ζητείται να βρείτε είτε συνώνυμα είτε αντώνυμα, είτε παράγωγα, είτε λέξεις με ετυμολογική συγγένεια στα αρχαία ελληνικά ή στα νέα ελληνικά.
-         Παράλληλα στην περίπτωση των συνωνύμων ή των αντωνύμων θα πρέπει να προσέξετε τον τύπο ακριβώς που σας έχει δοθεί γιατί σας ζητείται κάτι αντίστοιχο. Για παράδειγμα, όταν σας έχει δοθεί απαρέμφατο, σας ζητούν απαρέμφατο και ούτω καθεξής.
Προτεινόμενος χρόνος: 10 λεπτά


• Ερμηνευτικές παρατηρήσεις
-         Πρόκειται για πιο σημαντικό κομμάτι της εξέτασης του γνωστού και οφείλετε να το αντιμετωπίσετε πολύ σοβαρά. Να θυμάστε ότι η γλωσσική έκφραση σε κάθε περίπτωση απάντησης είναι σημαντική.
-         Πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλες τις γνώσεις σας για να καλύψετε το θέμα όσο πιο διεισδυτικά γίνεται και να συνδυάσετε στοιχεία για να γίνετε διεξοδικοί σε όσα γράφετε. Αν κάποιες ερωτήσεις στηρίζονται και σε σχόλια του βιβλίου τότε καλό είναι να τα χρησιμοποιήσετε και αυτά.
-         Παράλληλα πρέπει στις απαντήσεις σας να παραπέμπετε και σε σημεία του κειμένου, ώστε να δικαιολογείτε τα όσα ισχυρίζεστε. Εκείνο το οποίο πραγματικά εκτιμάται είναι η ακρίβεια, η σαφήνεια, η ολότητα.
Προτεινόμενος χρόνος: 40-45 λεπτά
Συνολικός χρόνος ενασχόλησης με το γνωστό : 1ώρα και μισή.

Αδίδακτο:

Το άγνωστο κείμενο είναι ένας μικρός εφιάλτης για τους υποψήφιους της θεωρητικής κατεύθυνσης μιας και η ιδέα και μόνο ότι είναι κάτι το οποίο δεν το έχουν ξαναδεί τους προκαλεί άγχος. Ωστόσο το θέμα του αγνώστου δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται για τους μαθητές που έχουν εξασκηθεί στον τρόπο επεξεργασίας του.
Η εξέταση στο άγνωστο βαθμολογείται με 40 στις 100 μονάδες και καλό θα είναι να έχετε στη διάθεσή σας τουλάχιστον μία ώρα και ένα τέταρτο. Για την καλύτερη δυνατή απόδοση του κειμένου ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:


• Μετάφραση αγνώστου
-         Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο μία ή και δύο φορές για να προσεγγίσετε το γενικότερο νόημά του.
-         Βρείτε τα ρήματα και χωρίστε τις δευτερεύουσες από τις κύριες προτάσεις.
-         Συντάξτε τους βασικούς όρους του κειμένου και τα σημεία που σας φαίνονται πιο δύσκολα. Αν συντάξετε σωστά, θα μεταφράσετε και σωστά.
-         Μεταφράστε φροντίζοντας να αποδώσετε το κείμενο στην κοινή νέα ελληνική αποφεύγοντας αρχαιοπρεπείς εκφράσεις. Στη μετάφρασή προσέξτε να επιλέξετε τις λέξεις εκείνες που αποδίδουν καλύτερα το νόημα του κειμένου.
-         Αν κάποια λέξη σας είναι άγνωστη προσπαθήστε να βρείτε τη σημασία της από τα συμφραζόμενα ειδάλλως χρησιμοποιήστε αυτή που πιστεύετε ότι ταιριάζει καλύτερα.
-         Καλό είναι τη μετάφραση να τη γράψετε πρώτα στο πρόχειρο, να την ελέγξετε και μετά να τη μεταφέρετε στο καθαρό.


• Γραμματικές παρατηρήσεις
-         Στις γραμματικές παρατηρήσεις μη βιαστείτε αλλά διαβάστε πολύ προσεκτικά ολόκληρη την εκφώνηση και μετά γράψτε τον τύπο που σας ζητάει. Να θυμάστε πάντα ότι ο τόνος, το πνεύμα και η υπογεγραμμένη αποτελούν λάθη.


• Συντακτικές παρατηρήσεις
-         Στις λέξεις όπου ζητείται συντακτική αναγνώριση γράψτε ολοκληρωμένα την απάντησή σας προσδιορίζοντας τη λέξη στην οποία αναφέρονται.
-      Σε περίπτωση που ζητηθεί κάποια μετατροπή στις συντακτικές ασκήσεις, φροντίστε να γράψετε αναλυτικά τις σκέψεις σας.
Τέλος, θυμηθείτε να ελέγξετε αν έχετε απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να διορθώσετε πιθανά λάθη.

Γενικές παρατηρήσεις:
-         Μπορείτε να απαντήσετε στα ερωτήματα με όποια σειρά θέλετε, αρκεί να αναγράφετε το θέμα στο οποίο απαντάτε στο τετράδιό σας.
- Αν δυσκολευτείτε σε κάποιο θέμα αφήστε το, συνεχίστε με το επόμενο θέμα και επανέρχεστε σε αυτό στο τέλος

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία!



*Για το Σύγχρονο Φροντιστήριο Μ.Ε.


***
 
ΔΕΙΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙ 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΟ FORUM
ΤΟΥ ΕΡΜΗ:

 



DMCA.com Protection Status


author image

About the Author

This article is written by: Φιλόλογος Ερμής - He has already written over 2.200 articles for Φιλόλογος Ερμής. He has Graduate Diploma in Classical Philology, Postgraduate Diploma in Applied Pedagogic, and is Candidate Doctor(Dph) of Classical Philology. Stay touch with him or email him