Επιμέλεια : Μαριλένα Κουγιού
Α.Κείμενο
O όρος «Νέα Τρομοκρατία» έχει εμφανιστεί εδώ και μια περίπου δεκαετία μεταξύ των μελετητών του φαινομένου που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια αλλαγή στη δομή, στα άτομα που συμμετέχουν και στην αντιμετώπιση που έχουν απέναντι στη βία. Συγκεκριμένα, η δομή των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πλέον περισσότερο δικτυακή, αποτελούμενη δηλαδή από πολλούς αυτόνομους πυρήνες που λειτουργούν χωρίς να υπόκεινται στον άμεσο έλεγχο μιας κεντρικής διοίκησης. Αυτό τους εξασφαλίζει περισσότερη προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε συνθήκες.
Τα άτομα που συμμετέχουν θεωρείται ότι είναι περισσότερο «ερασιτέχνες», αν όντως μπορεί λεχθεί κάτι τέτοιο για τους τρομοκράτες, υπό την έννοια ότι συγκεντρώνονται για να οργανώσουν ένα χτύπημα και μετά διαλύονται χωρίς να έχουν πρώτα λάβει ειδική εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη άποψη υπόκειται οπωσδήποτε σε κριτική. Οι τρομοκράτες υπήρξαν πάντοτε ερασιτέχνες, άρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί με ασφάλεια ότι πρόκειται για νέο γνώρισμα της τρομοκρατίας. Ο «επαγγελματισμός» αποκτάται με την επιβίωση και την αποφυγή της σύλληψης κατά την οργάνωση και εκτέλεση επιθέσεων.
Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι υπάρχει μια στροφή των «Νέων Τρομοκρατών» προς βιαιότερες πράξεις με κατά πολύ μεγαλύτερους αριθμούς θυμάτων ανά χτύπημα. Και αυτή η άποψη υπόκειται σε αμφισβήτηση. Αριθμητικά στοιχεία που παρατίθενται σε άρθρο του David Tucker σχετικά μόνο με τη διεθνή τρομοκρατία δείχνουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια σαφής τάση προς την εκτέλεση επιθέσεων με μαζικότερες απώλειες.
Στο ίδιο άρθρο, (το οποίο ασκεί κριτική στις πλευρές της «Νέας Τρομοκρατίας» που προαναφέρθηκαν) υποστηρίζεται ότι το μόνο σίγουρο είναι μια αυξημένη πιθανότητα να αποκτήσουν οι τρομοκράτες πρόσβαση σε όπλα μαζικής καταστροφής. Όσον αφορά τις υπόλοιπες πτυχές του φαινομένου, αναφέρεται συγκεκριμένα στην οργάνωση του Mπιν Λάντεν και υποστηρίζει ότι η διαφορά της έγκειται στο ότι τα μέλη της είναι αρκετά πεπειραμένα έχοντας συμμετάσχει σε συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και αλλού.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθούν δύο ακόμα χαρακτηριστικά της «Νέας Τρομοκρατίας». Το πρώτο και κύριο είναι η τρομακτική επανάσταση στις τεχνολογίες πληροφοριών. Μέσω του Διαδικτύου είναι πλέον εφικτή όχι μόνο η οργάνωση ενός χτυπήματος, αλλά και η απόκτηση κάθε είδους χρήσιμης πληροφορίας εύκολα, γρήγορα και, το κυριότερο με τον έλεγχο και τον εντοπισμό να είναι πραγματικά δύσκολοι.
Η άλλη πτυχή θα μπορούσε να είναι η απουσία άμεσων αιτημάτων, μια ενδεχόμενη ικανοποίηση των οποίων θα απέτρεπε το τρομοκρατικό χτύπημα. Κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 (και παλιότερα ακόμα, στη δεκαετία του ’40), μια τρομοκρατική πράξη (αεροπειρατεία, όμηροι κ.τ.λ.) είχε συγκεκριμένα αιτήματα, όπως την ελευθέρωση φυλακισμένων ή την αναγνώριση ανεξαρτησίας μιας εθνοτικής ομάδας. Σε κανένα από τα τρία μεγαλύτερα χτυπήματα της Αλ Κάιντα όμως (ταυτόχρονη επίθεση στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και στην Τανζανία, επίθεση στο αμερικανικό αντιτορπιλικό «Κόουλ» (U.S.S. Cole) στο λιμάνι του Άντεν της Υεμένης το 2000 και η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο) δεν είχαν διατυπωθεί εκ των προτέρων κάποια αιτήματα. Οι στόχοι της τρομοκρατίας του Μπιν Λάντεν φαίνεται να είναι η εκδίωξη των «Σταυροφόρων» από τους «Αγίους Τόπους» και η επανίδρυση του Χαλιφάτου. Πώς φτάσαμε όμως στην τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν;
Ήδη με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, οι Η.Π.Α. κατάλαβαν ότι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο εναντίον του αθεϊστικού κομμουνισμού ήταν η θρησκεία. Γι’ αυτό το λόγο και ενίσχυσαν στην Ευρώπη κόμματα και κυβερνήσεις της δεξιάς μεριάς του πολιτικού φάσματος, συχνά και θρησκευτικών αποκλίσεων. Η θρησκεία του Ισλάμ, με το δυναμισμό της, προσέφερε κι αυτή ένα μέσο αποσόβησης του κινδύνου της σοβιετικής εξάπλωσης στην περιοχή της πλούσιας σε πετρέλαιο Μέσης Ανατολής.
(Κείμενο διασκευασμένο από τον ηλεκτρονικό τύπο)
Β. Ερωτήσεις
1.Να γράψετε την περίληψη του κειμένου ( 80-100 λέξεις). (20 Μονάδες)
2. "Η δομή των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πλέον περισσότερο δικτυακή, αποτελούμενη δηλαδή από πολλούς αυτόνομους πυρήνες που λειτουργούν χωρίς να υπόκεινται στον άμεσο έλεγχο μιας κεντρικής διοίκησης". Να αναπτύξετε το περιεχόμενο της περιόδου σε μια παράγραφο με την μέθοδο της αναλογίας. (8 Μονάδες)
3. Να γράψετε δύο διαφορετικούς τίτλους για το κείμενο. (4 Μονάδες)
4. Να γράψετε έναν πλαγιότιτλο για την 5η παράγραφο του κειμένου. (“Εδώ θα πρέπει να αναφερθούν...πραγματικά δύσκολοι”). (Μονάδες 2)
5. Να γραφεί μια συνώνυμη για καθεμία απ’ τις υπογραμμισμένες λέξεις του κειμένου. (Μονάδες 10)
6. Να βρεθεί ο τρόπος ανάπτυξης της προτελευταίας παραγράφου. (“H άλλη πτυχή... τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν”). (Μονάδες 6)
Γ. Παραγωγή Λόγου
Η τρομοκρατία γνωρίζει έξαρση στη σύγχρονη εποχή. Αφού εντοπίσετε τις αιτίες αυτών των αυξητικών τάσεων, να προβείτε στην διατύπωση προτάσεων για την εξομάλυνση του φαινομένου. (50 Μονάδες)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου